Je zit nu nog in groep 8. Het laatste jaar is gezellig, want je gaat op kamp en hebt de musical. Daardoor krijg je vaak een goede band met elkaar. Maar je weet ook dat het volgend jaar allemaal anders wordt en dat is best spannend. Anton Span is meester van groep 7/8 bij obs Eestroom en weet daar alles van. Elk jaar helpt hij kinderen zoals jij bij de overstap. Hoe doet hij dat?

“Het hele jaar door praten we in de klas regelmatig over de middelbare school”, vertelt meester Anton. “Soms komen er kinderen van vorig jaar langs om aan mij te vertellen hoe het gaat in de brugklas. Vaak zet ik ze dan even voor de klas. Dan kunnen de kinderen vragen stellen en krijgen ze er meer gevoel bij. Ik merk dat bijna alle kinderen aan het einde van groep 8 wel toe zijn aan iets nieuws. Alleen weten ze nog niet precies hoe het straks zal zijn. Ze horen verhalen over grote gebouwen en brugpiepers. Er is veel onduidelijk en dat maakt het spannend.”

Dit is ‘m!


In groep 8 hoor je welk niveau je hebt en kan je een school gaan zoeken. Meester Anton merkt dat veel ouders en kinderen al snel kiezen voor de school die dichtbij is. “Ik adviseer altijd om meer scholen te bezoeken. Als je een school inloopt en met de mensen praat, bedenk dan even hoe het voelt. Is dat gevoel goed? Dan krijgt die school een paar punten extra. Vaak weten kinderen trouwens meteen als ze de school inlopen: dit is ‘m!”

Overdracht

Jij en je ouders kiezen de school, maar je meester of juf kan wel helpen als je er niet uitkomt. Anton: “Voor de scholen van Piter Jelles bel ik met José Lemke. We overleggen welke school het beste zal passen. Ook praten we wel eens als ik twijfel over het niveau van een kind. José denkt dan mee, dat is heel prettig. Hebben de kinderen de school gekozen, dan doen we de

overdracht. We vertellen iets over het kind. Zo weet de nieuwe school waarmee ze rekening kunnen houden.”

Afscheid

En hoe is het voor meester Anton om elk jaar de kinderen te laten gaan? “Ik wil het afscheid graag zo leuk mogelijk maken voor de kinderen. Ik zet iedereen even in het zonnetje met een persoonlijk verhaal. Maar soms is het best even slikken als een klas weggaat. Ik zie de kinderen meer dan mijn vriendin! Gelukkig weet ik dat ze ook na de basisschool goed terecht komen.”